Vinmarken

Stae Vingaard

Vinmarken

Vinmarken ligger lavt og fladt, hvilket giver et helt perfekt mikroklima, med tilpas læ og høje temperaturer.

Jorden er meget sandet og tør, i de øverste 20-30 cm, mens der længere nede er masser af fugtig ler og tung jord. Samtidig løber Stae Bæk omkring marken og fungerer som det helt perfekte dræn..

Alt dette gør, at der selv i ekstremt våde perioder, aldrig ligger vand på marken, mens der i tørre og varme perioder altid findes den nødvendige fugt i jorden.

De første 200 vinstokke blev plantet i foråret 2008, i en kombination af rødvinsorterne Rondo og Leon Millot.

I 2009 blev der plantet yderligere 300 stokke. Igen Rondo men også Cabernet Cortis, samt hvidvinsorterne Solaris, Ortega og Orion.

2010 blev forsøgets år, for her blev der plantet Chardonnay og Merlot, som de fleste nok vil kalde ikke så lidt optimistisk. Men vi elsker udfordringer, så det skal prøves og lad os nu se... Totalt blev der plantet 150 stokke dette år

      SV

Året efter blev der plantet yderligere 150 stokke, i en blanding af de tidligere sorter, så totalen ved udløbet af 2011, var ca 800 vinstokke..

Der blev i 2012, udvidet med 200 planter, primært af Cabernet Cortis, så denne sort nu samlet er repræsenteret med 300 stk på vingården.. Sommeren, hvis man kan kalde den det, var mildest talt elendig..! Dette betød en dårlig bestøvning, med små klaser som resultat, samt druer som ikke var så modne, som vi godt kunne tænke os. Alligevel havde vi vores første høst, på Rondo og Leon Millot, og der blev også for første gang produceret vin.

2013 blev ganske enkelt, et helt forrygende år.. Et usædvanligt koldt forår, blev afløst af den bedste sommer i mands minde, med masser af sol og varme. Det gjorde druesætningen tæt på perfekt, og fik stokkene til, at bugne af store flotte klaser. Den fantastiske sommer, bød på lange perioder uden nedbør, og teorien om, at jorden på vingården er ideel til vindyrkning, stod sin prøve.. Det er tydeligt stokkene stortrives i sol og varme, uden nedbør, og at de henter den fornødne næring, i den dybere liggende fugtige ler. Efteråret blev lunt og tørt, så høsten resulterede i 420 kg plukkede druer, hvilket var over alle forventninger..

2014 startede efter en mild vinter, med tidligt forår og varme, så stokkene fik en god start. Derefter fulgte en fantastisk sommer, fyldt med masser af sol og varme, kun krydret med de passende mængder nedbør. Så igen, var stokkende fyldt med store flotte modne druer, da høsten satte ind i oktober. Resultatet blev det samme som i 2013, nemlig 420 kg plukkede druer.


Indtil videre, har 2015, budt på en mild vinter og tidligt forår, efterfulgt af en kold og solfattig maj måned. Der er blevet plantet 50 stk nye Cabernet Cortis, 50 stk Orion, samt 75 stk Solaris, i løbet af maj.